Betonářské bednění

šaluňk na beton
Betonářské bednění, foto med

S betonem se dá dělat spousta věcí, protože přijme tvar formy, do které ho nalijeme. Využívají toho architekti, kteří dovedou s pohledovým betonem opravdu kouzlit. Promluví v odhalených konstrukcích, v brutalitě hmoty a nebo něžných až organických liniích. To raději přenecháme umělcům, také nejsme žádní betonáři, nicméně základní práce s betonem jistě zvládneme vlastníma rukama.

Pokud beton nenaléváme do nějakého otvoru nebo žlabu, využijeme k tomu betonářské bednění z desek nebo šalovacích prvků. Dodá příštím stavebním dílcům přesný tvar. O tom, jaké stavební betony jsou nejvhodnější, píšeme ZDE. Nebo si můžeme koupit suchou směs již namíchanou ve správném poměru, případně si beton namícháme sami.

Na co bychom si měli dát pozor

Betonový materiál, foto archiv
  1. Při lití zdí či pilířů budeme dbát na to, aby čerstvý beton (je zatraceně těžký) nepůsobil na bednění příliš vysokým tlakem. Protože ten je dlouhodobý, konstrukce musí být přiměřeně stabilní.
  2. Pro stavební prvky, které se později skryjí v podlaze, se často používá tak zvané ztracené bednění – tedy opěrný „korzet“ betonu se prostě nechá v zemi.
  3. Neohoblované šalovací desky jsou k dostání v obchodech se stavebninami zpravidla v šířkách od deseti do čtyřiadvaceti centimetrů a délkách tři sta a čtyři sta centimetrů. Šalovací panely široké půl metru mají délku metr a půl, dva a dva a půl metru.

Jaké panely na bednění

Ač jistě nepochybujeme o tom, že zvládnete všechno, odborníci radí se do větších bednění, například pro přízemní podlaží domu, nepouštět bez technického dozoru či někoho, kdo má s takovou stavbou už zkušenost. Panely popsaných rozměrů se skládají z ohoblovaných a napevno sklížených smrkových desek, na čelní straně napevno spojených s ocelovým T-profilem. I šalovací panely však mohou být různé – ty zvláště hodnotné se skládají ze tří vrstev dřeva, navzájem sklížených napříč léty: takové panely jsou mimořádně tvarově stabilní a nekroutí se. Ale ne všechno musíte kupovat. Je-li na stropní konstrukce potřebné větší množství bednění, trámků a opěrných ocelových trubek, je lepší si materiál vypůjčit, kteroužto službu skutečně některé prodejny stavebnin nebo stavební firmy nabízejí.

Konstrukce bednění

Tvárnice pro ztracené bedněné, foto archiv
  1. Na konstrukce stropů a překladů se používá hraněné dřevo nebo ocelové trubky. Boční tlak zachytává hraněné dřevo, na spodní straně podle možností zaražené do země. Aby se zachytil tlak mezi bočními plochami bednění, použijeme plastové trubky, jimiž prostrčíme závitem opatřené ocelové tyče. S jejich pomocí bednění sešroubujeme.
  2. Pokud použijeme starší šalovací desky a panely, nejdřív je pečlivě zbavíme zbytků betonu. Chceme-li zabránit ulpívání čerstvého betonu, povrch dřeva ošetříme šalovacím olejem.
  3. Plastové trubky jsou k dostání v různých délkách. Umisťují se mezi plochy šalovacích panelů. Dřevo se potom provrtá, a nasadí se vhodná tyč se závitem. V případě menších bednění stačí i závitová svorka nasazená z vnější strany na bednění.
  4. Často usnadní práci, jestliže nejdřív zalijeme betonovou směsí rýhu v zemi, a až po ztvrdnutí betonu vybudujeme nadzemní bednění. Jednotlivé stavební prvky spojíme betonářskou ocelí.
  5. Betonování terasy: Podlahové desky musí být podepřené jen z boku. Beton zase od země oddělíme fólií. Aby terasová deska našla pevnou oporu na původním půdním podkladu, můžeme pro betonové sloupy použít kanalizační trubku o průměru sto dvacet milimetrů.
  6. Aby betonové zdi a opěrné stěny měly čisté hrany, na bednění přibijeme trojúhelníkové lišty, které v různých rozměrech koupíme v obchodech se stavebninami.