Montáž vyvýšeného záhonu

 Montáž vyvýšeného záhonu je poměrně snadná a zvládne ji i nepříliš zkušený člověk.
Vyvýšené záhony na míru, foto archiv

Stavebnice vyvýšených záhonů WoodBlocX se vyrábí ve Skotsku. Její velkou předností je kromě dlouhé životnosti i skutečnost, že k jejímu sestavení nepotřebujeme žádné vruty ani hřebíky. Vystačíme si s běžným nářadím, materiál dodá firma. Jen si dokoupíme izolační nopovou fólii pro lepší izolaci dřeva. Jednotlivé díly WoodBlocX jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje.

Montáž vyvýšeného záhonu, foto archiv

Materiál: hranoly s otvory pro hmoždinky, hmoždinky, ocelové rohové L-profily.
Nářadí: Gumová palička na stlučení dřevěných hranolů, ochranná koncovka hmoždinky, nůžky nebo pilka na odříznutí poloviny hmoždinek v poslední vrstvě, vodováha a svinovací metr.

  1. Přeměříme půdorys budoucího záhonu a ujistíme se, že povrch je vodorovný.
  2. Podle přiloženého návodu rozmístíme první vrstvu hranolů.
  3. Poté do patřičných otvorů zatlučeme s použitím ochranné koncovky hmoždinky, které jsou součástí balení.
  4. Hranoly jsou v rozích vždy na vazbu s použitím alespoň tří hmoždinek.
  5. Stavíme-li dlouhý záhon, je třeba každých 1,5 metru zpevnit opěrnou konstrukci.
  6. Rohové spoje WoodBlocX jsou jednou z nejpevnějších částí záhonu.
  7. V poslední vrstvě rohy zpevníme navlečením ocelového L-profilu. I ty dodávají stavbám WoodblocX pevnost v rozích a dále umožňují navazovat T spoje.
  8. Po dokončení poslední vrstvy záhonu odřízneme polovinu vyčnívající části hmoždinek. Pokud se na hmoždinku podíváme zblízka, uvidíme kde.
  9. Nakonec nasadíme ukončující profily.
  10. Podle návodu nasazujeme nejprve dlouhé nezaříznuté profily. Zatloukáme je přes dřevěný odřezek, abychom nepoškodili samotný profil.
Zatloukání hmoždinek, foto archiv

Vybereme osluněné stanoviště. Záleží na tom, zda bude na měkkém povrchu (trávník, hlína), nebo na pevném (dlažba, beton…). Záhon postavený na trávníku je v kontaktu se zemí a jeho životnost ovlivňuje vzlínající vlhkost, od které ho musíme izolovat. Záhon na pevném povrchu zase nemá přirozený odtok přebytečné vody, a potřebuje drenáž. Pro úspěšné sestavení záhonu musíme stavět na rovném povrchu, vyrovnaní první vrstvy ovlivní kvalitu celé stavby. Před zahájením stavby vyměříme obvod vyvýšeného záhonu, označíme ho provázkem a měkký povrch zhutníme.

Izolace nopovou fólií, foto archiv

Po vyznačení obvodu záhonu zpevníme stavbu galvanizovanými zemními hřeby. Zatlučeme je do první vrstvy hranolů na místa určená v návodu pro konkrétní stavbu. Předem se ujistíme, že v místě hřebů nejsou pod povrchem žádné rozvody. Dno opatříme rabickou na ochranu proti hlodavcům. Podle návodu přitlučeme hranoly hmoždinkami. Vnitřní stěny záhonu izolujeme od vlhkosti nopovou fólií.

Příklad velikosti vyvýšeného záhonu, foto archiv

Do tvrdého povrchu hřebíky nezatlučeme. Tady stavbu zpevníme kovovými úhelníky, které do betonu nebo dlažby zabudujeme (např. kotevní patkou) a vruty je připevníme zevnitř k první vrstvě bloků. Nopovou fólií izolujeme stěny i dno záhonu. Vespod ale do fólie uděláme odtokové otvory a dno opatříme drenáží.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *